Vanzelfsprekend Sneek is een prachtig samenwerkingsverband van Logopediepraktijk W. Voolstra en voormalig praktijkhouder Akke de Witte. In 2003 hebben zij hun krachten gebundeld in de logopediepraktijk Vanzelfsprekend Sneek.

Wanneer logopedie?

Bij articulatie- en problemen bij de taalontwikkeling

Kinderen met taalproblemen kunnen zich vaak niet goed uiten en worden door hun omgeving niet altijd even goed begrepen. Dit kan leiden tot opstandig of juist teruggetrokken gedrag. Ook het leren op school kan moeizamer verlopen. De logopedist traint het taalgebruik, taalbegrip en luistergedrag. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de uitspraak, woordenschat en zinsbouw. In het algemeen geldt dat een vertraagde spraak- en taalontwikkeling goed te behandelen is, zeker als de problemen al op jonge leeftijd onderkend worden.

Bij stotteren

Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraakbeweging gestoord is. Klanken of lettergrepen worden herhaald of verlengd. Soms worden ze er met veel spanning uit geperst. Daarnaast kunnen bij het stotteren andere uiterlijke symptomen voorkomen, zoals: meebewegingen in het gezicht en van lichaamsdelen. Er is een nauwe samenwerking met een stottercentrum in de buurt.

Bij stemklachten of problemen met slikken

Klachten die optreden bij stemproblemen zijn vaak: een slechtere stemkwaliteit (hees, schor, wegvallen van de stem), keelpijn of moe worden van het spreken.

Eet- en drinkstoornissen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen/kwijlen veel. Het kan ook zijn dat uw kind de voeding gaat weigeren

Bij orthodontie

Open mondgedrag of een verkeerde tongpositie tijdens het praten en slikken kunnen gebitsveranderingen veroorzaken. Ook gebeurt het regelmatig dat na orthodontie toch weer een gebitsverschuiving plaatsvindt. Door het aanleren van een juiste manier van slikken en articuleren, kan de gebitsstand aanzienlijk verbeteren. Duim-, vinger- of speenzuigen kunnen de oorzaak zijn van deze verkeerde mondgewoontes. Tijdens de logopedische behandeling zal hier aandacht aan besteed worden.

Ouders vormen een onmisbare schakel in de behandeling van kinderen. Een goede therapie kan niet zonder de hulp en inzet van ouders.

Verwijzing

Voor de aanmelding voor logopedie heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts, medisch specialist, consulatiebureau-arts, schoolarts, tandarts en/of orthodontist.

Verzekering

Logopedie is in de basisverzekering opgenomen. Dit houdt in dat de behandeling door uw zorgverzekeraar wordt vergoed. De rekening wordt rechtstreeks vanuit de praktijk ingediend bij uw ziektekostenverzekeraar. De logopedische behandeling vanaf 18 jaar wordt eerst met het eigen risico verrekend.